Hinomaru i MiOhi

Forum fanów, którzy chcą i robią lepiej :)

Przejdź do zawartości

Cosplay Chess

Pomysły i rozwiązania dotyczące pojedyńczych atrakcji.

Cosplay Chess

Nowy postprzez Rushi 18 mar 2009, o 02:05

Witam. Razem z ekipą lubelskiego konwentu "Nejiro" zamierzamy zorganizować pierwsze w Polsce szachy cosplayowe. Przemyślałem wstępnie przebieg tej atrakcji i chciałem się podzielić z wami moim zamysłem oraz prosić o ewentualne opinie i poprawienie moich błędnych przemyśleń, czy nietrafionych pomysłów.
Chciałbym wyciągnąć z tej dyskusji wnioski, aby jak najlepiej przygotować Cosplay Chess i być może zapoczątkować wreszcie stałe występowanie szachów na polskich konwentach.
Wszelkie sugestie bardzo mile widziane.

Opis atrakcji podzieliłem na kilka punktów:
1) Miejsce:
a) sala gimnastyczna:
- jeśli sala będzie wystarczająco duża i miała wejścia z dwóch stron, to można by ustawić szachownicę na środku sali (lub przy jej dłuższej ścianie), a widzowie mogliby stać dookoła, jak np. podczas Cat Fight czy walk Sumo na ostatnim Ecchiconie, wtedy większa ilość osób mogłaby widzieć, co się dzieje na szachownicy; oczywiście trzeba by wydzielić drogę dojścia dla wchodzących cosplayerów oraz organizatorów;
- jeśli sala miałaby wejście tylko z jednej strony to szachownica stanęłaby w standardowym miejscu na salach gimnastycznych. Ograniczyłoby to widoczność z dalszych miejsc, ale nie doprowadziłoby do chaosu podczas przechodzenia ludności z jednego końca sali na drugi z braku wejścia z drugiej strony sali;
- scena z ławek raczej nie wchodzi w grę, walczący cosplayerzy mogliby zrobić sobie krzywdę podczas bardziej karkołomnych ewolucji, nie wspominając o zniszczeniach;

b) sala widowiskowa w domu kultury:
- jest możliwość, że na nasz konwent będziemy mogli wykorzystać salę widowiskową w domu kultury znajdującym się tuż obok potencjalnego conplace'u, w takim wypadku szachownica stanęłaby na gotowej i znacznie bezpieczniejszej scenie a widzowie mieliby dostępne miejsca siedzące, porządną akustykę oraz dobrą widoczność podczas eventu. Cosplayerzy mogliby być wprowadzeni zza sceny bez problemów z przeciśnięciem się przez wąskie przejście i tłumy ludzi

2) Strefa gry:
- szachownica 8x8 pól, za nią stolik dla dwóch graczy, dwóch prowadzących;

3) Rozgrywka:
a) Przebieg:
- każdy z prowadzących ma pod opieką jedną z drużyn. Śledzą posunięcia graczy przy stoliku i analogicznie do nich ustawiają cosplayerów na szachownicy; w tle przygrywa neutralna muzyka
b) Bicie:
- kiedy dochodzi do zbicia, cosplayerzy usuwają się z szachownicy (można by wprowadzić oznaczenia pól na szachownicy, żeby mogli zapamiętać, na którym polu stali); muzyka przechodzi w bardziej bitewny klimat;
- dochodzi do improwizowanej walki między pionem zbitym i bijącym, którą ten pierwszy przegrywa, odpada z gry i schodzi z szachownicy na bok;
- cosplayerzy wracają na szachownicę (jeśli ktoś przez pomyłkę stanie na złym polu, prowadzący, który śledzi rozgrywkę przy stoliku, przestawia uczestnika w dobre miejsce); muzyka wraca do neutralnego klimatu;

4) Inne:
a) Trzeba się przygotować na ew. mniejsze zainteresowanie cosplayerów, który nie pojawiliby się w strojach na event.
Na poprzednich Falkonach moja ekipa zdołała zdobyć trochę bezpiecznej broni (gumowato-piankowych mieczy i toporów, nie wiem dokładnie z czego ;o). Jako, że to głównie fantaści, to może da radę zorganizować trochę LARPowych strojów i w zastępstwie za brakujących cosplayerów ustawić ludzi w nie ubranych (czy to z ekipy, czy chętnych uczestników bez strojów);

b) Szachownica - trzeba się zastanowić, czy sklecić szachownicę-jednorazówkę, czy postarać się zrobić coś, co można by złożyć, przewieźć i wykorzystać na innych konwentach, które na taki event się zdecydują. Na chwilę obecną zastanawiam się nad sposobem wykonania takowej;

c) Uczestników do gry musi być minimum 32 osoby + ewentualni rezerwowi. Zastanawia mnie, jak w miarę uczciwie przyznawać uczestnictwo w razie większego zainteresowania. Posłużę się przykładami z Mokonu, gdzie ta atrakcja się nie odbyła:
- Jedną z zasad było, że trzeba mieć oddzielne stroje na cosplay i na cosplay chess. Podobno miało to sprzyjać efektowi zaskoczenia podczas wejścia. Zasada bezsensowna, przynajmniej na razie, kiedy dopiero próbuje się wdrażać cosplay chess na polskie konwenty;
- Na Mokonie, żeby mieć pewność, że strój będzie gotowy, oczekiwano zdjęcia kostiumu, co odstraszyło potencjalnych uczestników. Może zamiast tego ustalić zasadę, że zdjęcie stroju gwarantuje pierwszeństwo w kolejce do gry? Czy może taki (mimo, że nieobowiązkowy) wymóg nadal zniechęci tych, którzy swoje stroje robią specjalnie na nasz konwent?
Mi się wydaje, że skoro rezygnujemy z osobnych strojów na cosplay i cosplay chess, opcję wysłania zdjęcia dla pierwszeństwa do udziału można zastosować. Jeśli ktoś nie weźmie udziału w szachach to nadal wyjdzie w swoim stroju podczas zwykłego cosplayu;
- Można zachęcać do przywożenia strojów, które miały już wcześniej swój debiut na innych konwentach. W połączeniu z zasadą, że zdjęcie stroju daje pierwszeństwo udziału, zwiększa szansę na wystąpienie, bo każdy raczej ma swoje fotki po konwentach, więc ryzyko wożenia stroju na darmo spada;
d) Z rozmów z ekipą dowiedziałem się, że mamy w zasięgu dobrych szachistów, którzy mogliby rozegrać ciekawą partię.

Trzeba też się zastanowić nad wcześniejszym przeszkoleniem uczestników oraz prowadzących, żeby wiedzieli, co mają robić na scenie.
Rushi

Re: Cosplay Chess

Nowy postprzez Alqua 18 mar 2009, o 16:46

Humm ja bym się zastanowił przede wszystkim nad kilkoma rzeczami:
1) Czy znajdzie się dość ludzi chętnych by stać na szachownicy i się nudzić
2) Na ile ciekawe to będzie dla ludzi wszach obserwowanie szachów ot nie jest dla większości pasjonująca rozrywka
3) Taka partia by trwała pewnikiem nawet ze 2 godziny lub więcej - ustawianie ludzi na planszy będzie dużo czasu zajmowało - lepiej już, żeby się bili mało widowiskowo ;)

Co do samej szachownicy - przenośna moim zdaniem się mija z celem lepiej wyznaczyć w jakiś sposób na podłodze.
Alqua

Nowy postprzez Ramroyd 18 mar 2009, o 17:59

1. Trzeba jakiś sposób oznaczać kto jest jakim pionkiem.
2. Ograniczyć prowadzącym czas jednej tury, bo jak się zacznie zastanawiać to emerytury dożyją pionki xD.
3. I to co mówi Alqua. Walki nie muszą być prowadzące poza szachownicą. To tak jak kiedyś miałem w szachach - niby mini krótka walka, gdzie jeden rozwalał drugiego i tyle. Nie muszą robić scenek walki zaś.
Ramroyd

Nowy postprzez Rushi 18 mar 2009, o 21:34

@Alqua
1)
Przynajmniej na przykładzie konwentów zagranicznych, widziałem, że cosplayerzy dobrze się bawili podczas takiej rozgrywki.
To, czy uczestnicy nie będą się nudzić, zależy od szachistów, którzy muszą prowadzić grę w miarę szybko, aby nie było zastojów oraz od prowadzących.
Ci muszą sprawnie ustawiać cosplayerów na polach (przydałaby się wcześniejsza próba dla prowadzących). Od nich też zależy, czy będą prowadzić atrakcję ciekawie, żeby ludzie się nie wynudzili. Potrzeba kogoś charyzmatycznego, kto rozbawi publikę.
2)
Właśnie dla nich są te walki podczas bicia, ponieważ sama rozgrywka zapewne szczególnie pasjonująca by nie była dla widza z boku, za to mała walka zawsze dostarcza trochę rozrywki.
3)
Teoretycznie da się zrobić, żeby uczestnicy sprawnie wchodzili i schodzili z pola, bardzo dobrze udało się na Anime Boston:
http://www.youtube.com/watch?v=xwbVLfF3JgQ
Jednak rzeczywiście, na polskie realia taka organizacja może się nie udać za pierwszym razem. Ewentualnie można bicie przeprowadzić tak, że zamiast schodzenia cosplayerów z szachownicy, tylko kilka najbliższych osób usuwałoby się na bok, żeby zrobić miejsce na króciuteńką walkę, a po niej te osoby wracałyby na miejsce.

@Ramroyd
1) Ach, myślałem o tym i zapomniałem dopisać -.-
Co do oznaczania uczestników, to można by wykonać opaski na ramiona/nadgarstki z oznaczeniami figur, w miarę duże, żeby ułatwić prowadzącym orientację na szachownicy.
2) Właśnie dlatego wypadałoby znaleźć szachistów, którzy potrafiliby przeprowadzić szybką, równą partię. Z tego, co wiem, to mam u siebie dobrych graczy, więc myślę, że to da radę porządnie zorganizować.

----
Poszperałem troszkę w internecie na temat CC i myślę, że bardzo fajnie się sprawdził system na AnimeUSA 2007: http://www.youtube.com/watch?v=rhBRDc6OZuM
Zamiast dwojga tam jest jedna prowadząca, która komentuje wydarzenia, zabawia publiczność.
Gracze przy stoliku samodzielnie ustawiają cosplayerów podczas każdego ruchu, mogą od razu poprawiać, jeśli ktoś źle stanął.
Walki są czasami szybkie, czasem jest coś dłuższego.
Poza tym, przy takim mniej dynamicznym sposobie rozgrywki wystarcza, jak widać, prosta materiałowa szachownica. Taką, gdyby wykonać porządnie oraz dodać kilka obciążeń, żeby się nie rozjeżdżała przy chodzeniu, można z powodzeniem wykorzystać na przyszłych konwentach.
Rushi

Nowy postprzez Dymek 22 mar 2009, o 20:39

Ci co grają powinni nie rozkminiać się nad idealnym wygraniem partii. Czasami nawet lekko oszukiwać, aby doszło do ciekawego pojedynku. Np u białych jest Naruto, u czarnych Songoku. No taki pojedynek chętnie by się zobaczyło. No cholernie nudne, by było patrzenie jak grający rozkminiają jaki zrobić ruch, przez 30 minut. Nie dość, że widownia się zanudzi, to i cosplayowicze będą mieli sztywne nogi. Dlatego wszystko przebiegać powinno szybko i smukło. Pewnie nikt, by się nie obraził jeśli grający, by po cichu ustawili partię, między sobą.
Dymek

Nowy postprzez Mary 27 kwi 2009, o 20:19

1. Sala widowiskowa w domu kultury jest świetną opcją, gdyby jednak nie było możliwości wykorzystania jej, proponuję rozważyć jeszcze zrobienie takiej atrakcji przed budynkiem (oczywiście jeśli pogoda dopisze, jeśli nie to wiadomo - zostanie sala gimnastyczna).

2. Myślę, że dobrze byloby zrobić pola szachowanicy na 60, może nawet 70 cm (przy 50 cm będzie spory ścisk).

3.
a) Przynajmniej przy pierwszej próbie dobrym rozwiązaniem byłoby zaplanowanie takiej rozgrywki - dzięki temu będzie mogła ona przebiec szybko i sprawnie, widzowie i uczestnicy nie będą się nudzić czekając na kolejny ruch, a to z kolei zachęci ludzi do organizowania i brania udziału w kolejnych cosplay chess.
b) Podoba mi się pomysł z oznaczeniem pól na szachownicy (np. A4, D5) i zdecydowanie jestem za tym, żeby uczestnicy schodzili z niej, pozosatwiając miejsce dla walczących, gdyż jeśli tylko się odsuną, mogą zasłaniać widzom. Poza tym im większy ścisk, tym większe ryzyko, że ktoś przez przypadek oberwie (jestem na to uczulona, bo na DOJIconie chyba 6 podczas "walk robotów" jeden koleś się bardzo nieuważnie zamachnął i rozciął mi kartonem policzek - miałam szczęście bo krawędź ześlizgneła mi się po okularach, inaczej mogłoby się to skończyć bardziej nieprzyjemnie). Co do muzyki to dobrze byłoby, żeby kawałki przygotowała osoba, która będzie je potem puszczać - dzięki temu będzie w nich obeznana i będzie mogła np. dobrać kawalek do postaci, która "zbija" drugiego uczestnika.

4.
b) Wydaje mi się, że lepiej będzie zrobić już porządniejszą szachownicę, do wykorzystania również na innych konwnetach. Jako iż studiuję architekturę wnętrz i mam spore pojęcie o różnych materiałach, trochę już na ten temat myślałam i mogłabym podjąć się wykonania takiej szachownicy (zakładając, że konwent byłby we wrześniu).

c) Zasada oddzielnych strojów na cosplay i cosplay chess jak na razie mija się z celem, o tym będzie można pomyśleć, za jakiś czas, jeśli ta atrakcja zacznie cieszyć się naprawdę dużym zainteresowaniem. Opcja ze zdjęciem stroju jest dobra, ale zastanowiłaby się jeszcze nad zrobieniem eliminacji już na konwnecie (nawet jakąś godzinę przed szachami). Wtedy na bieżąco można byłoby zobaczyć ile osób, z tych którzy się zgłosili, faktycznie przyszło i wybrać ciekawe zespoły. Aczkolwiek jest to opcja dość ryzykowna...
Ponadto zdecydowanie zachęciłabym ludzi do przywożenia swoich starych strojów, a nawet do pożyczania ich innym osobom.

d) Jak już wyżej napisałam jestem zdecydowanie za zaplanowaniem partii.

Dobrze byłoby pomysleć też nad zrobieniem cosplay chess nie w standardowym bloku cosplayowym, a w niedzielę - wtedy ludzie nie zanudziliby się cospalyem, a i drugiego dnia byłaby ciekawa atrakcja.
Mary
Administrator

Nowy postprzez Rushi 27 kwi 2009, o 20:46

Mary napisał(a):2. Myślę, że dobrze byloby zrobić pola szachowanicy na 60, może nawet 70 cm (przy 50 cm będzie spory ścisk).

Cóż, jeśli będzie taka możliwość i miejsce na scenie, to jak najbardziej można zrobić większą szachownicę.

Mary napisał(a):a) Przynajmniej przy pierwszej próbie dobrym rozwiązaniem byłoby zaplanowanie takiej rozgrywki - dzięki temu będzie mogła ona przebiec szybko i sprawnie, widzowie i uczestnicy nie będą się nudzić czekając na kolejny ruch, a to z kolei zachęci ludzi do organizowania i brania udziału w kolejnych cosplay chess.

Tutaj dostałem bardzo fajną propozycję wykorzystania gotowych partii, podobno do znalezienia w sieci, które można by przećwiczyć wcześniej czy choćby dać komukolwiek, niekoniecznie szachiście, do poprowadzenia.

Mary napisał(a):b) Wydaje mi się, że lepiej będzie zrobić już porządniejszą szachownicę, do wykorzystania również na innych konwnetach. Jako iż studiuję architekturę wnętrz i mam spore pojęcie o różnych materiałach, trochę już na ten temat myślałam i mogłabym podjąć się wykonania takiej szachownicy (zakładając, że konwent byłby we wrześniu).

Jestem osobiście bardzo za! Jeśli jest tylko taka możliwość, aby wykonać coś trwalszego, również dla innych konwentów, to jak najbardziej. A konwent na pewno będzie we wrześniu.
Rushi

Nowy postprzez Mary 27 kwi 2009, o 20:53

Rushi napisał(a):Tutaj dostałem bardzo fajną propozycję wykorzystania gotowych partii, podobno do znalezienia w sieci, które można by przećwiczyć wcześniej czy choćby dać komukolwiek, niekoniecznie szachiście, do poprowadzenia.

Jesli coś takiego jest to w ogóle świetnie. Zamiast szachistów atrakcją mogłoby pokierować 2 wyluzowanych prowadzących, którzy nie musieliby zastanawiać się nad kolejnym ruchem, dzięki czemu skupiliby się na intensywności i atrakcyjności zabawy :)
Mary
Administrator

Nowy postprzez szmergiell 28 kwi 2009, o 14:03

Szybka myśl:
Może wykluczyć używanie ludzi do planowania gry, a skorzystać w tym miejscu z programu komputerowego? Można przeprowadzić rozgrywkę wcześniej na komputerze, zapisać jej przebieg i później odtworzyć przy "użyciu" cosplayerów. Można też na bieżąco wykonywać posunięcia komputerowe i przekazywać je ww. cosplayerom.
W tym drugim przypadku można by podłączyć komputer pod rzutnik, wykorzystać jakiś ładny program do szachów, który przedstawia animacje figur i wymyślne walki, a w tym samym czasie, aktorzy roblili by coś podobnego.
--=== EOP [End of Post] ===--
Pzdr.
szmergiell
szmergiell

Nowy postprzez ptachu 28 kwi 2009, o 20:35

Tak myślę, że:
jak dla mnie to cała partia winna być ustawiona i scenariusz napisany. Wystarczy trochę znudzenia i atrakcje uznają za nieudaną. Oznaczenia mało widoczne jak np. opaski na ramię. Chętnych na pewno będzie mało, tak więc jeszcze dodatkowe stroje (najlepiej zwykłych piechurów) dla każdego chętnego z publiczności. Mam nadzieję, że się gdzieś nie zatraciła idea szachów i wygrane w pojedynkach są znane na początku każdego ruchu. Pozostawmy uczestnikom wymyślenie i dopasowanie do swoich postaci ostatecznych "fatality", z czegoś takiego mogą się zrobić ciekawsze momenty. Dopasowanie do figur powinno być bardziej losowe albo zależeć od kolejności zgłoszenia, co przyśpieszy rezerwację na tą atrakcję. Grający partię muszę się wyróżniać dużą ilością humory. To raczej delikatna atrakcja więc fajnie jakby już na początku zrobiła dobre wrażenie bo ma fajną przyszłość. Jak najbardziej niedziela pasuje organizatorom, ale z drugiej strony rzadko kto wstaje na jakiekolwiek atrakcje w niedziele które sobie zaplanował. Zgłoszenia na miejscu, na początku konwentu. Najlepiej w przyciemnianej sali jak da rade ale wątpię że takowa się trafi w budynku.
Sorry, że takie to posklejane.
ptachu

Nowy postprzez K.1 30 kwi 2009, o 12:36

Osobiście uważam, że należy ustalić, czy CC ma być atrakcją, czy konkursem dla cosplayerów. Stawiałbym na atrakcję czysto wizualną, bo jak tu oceniać - najlepszy strój?; najlepsze bicie?; najlepsze poddanie się biciu? Nie każdy gracz będzie miał okazję zaprezentować wszystkie zaplanowane ruchy, chyba że partia będzie ustawiona. W takiej sytuacji odpada też konkurs dla szachistów, chyba że kiedyś dorośniemy do tego, by zebrały się dwie drużyny, które zapełnią całą szachownicę, przygotują się i będą mogły stoczyć prawdziwy pojedynek real-time.

Na początek musimy, więc, przygotować cała partię. Powierzenie tego zadania doświadczonym graczom da nam ciekawą i intensywną rozgrywkę z dużą ilością bić. Takich schematów na pewno jest wiele, na przykład jako szkoleniowe lub zapisy znanych pojedynków.

W kwestii oznaczania graczy: opaski na rękę nie będą widoczne z większej odległości, albo z innego punktu widzenia. Jeśli szachownica ma być na środku sali, a widzowie maja stać dookoła, potrzebne będą znaczniki widoczne zewsząd, na przykład korony (w odpowiednim kształcie dla różnych figur), które pozwolą też łatwo odróżnić kolor drużyny. To jednak również ingeruje w strój, więc najlepszym rozwiązaniem, moim zdaniem, byłoby wyświetlenie na rzutniku szachownicy ze wszystkimi figurami. Doskonałym programem do tego mogą być zwykłe Chess Titans standardowo instalujące się z Vistą (przynajmniej do czegoś się przyda...). Szachy są ładne, szachownicę można obracać, każdy będzie mógł obserwować rozgrywkę. Poza tym, wyczytanie przy każdym ruchu figury pozwoli widzom łatwo się ze wszystkimi zapoznać: "Biała królowa z E7 na E4" - i wiadomo, że dana osoba jest Białą Królową; "Biały pion z C3 bije czarnego gońca na D2" - wszystko jasne i przejrzyste.

Jeśli chodzi o pojedynki, to myślę, że inne "figury" powinny schodzić z szachownicy. Moim zdaniem optymalny rozmiar pól byłby metra na metr, ale taka szachownica zajmowałaby strasznie dużo miejsca przy przechowywaniu i byłoby ją ciężko transportować (przynajmniej nie mając większego samochodu). Jako że już wcześniej z omówiłem z Mary realne technologie wykonania porządnej wielorazowej szachownicy pod CC, wiemy, mniej więcej, jak to cudeńko mogłoby wyglądać. Sama technologię opiszę w innym poście, na razie powiem, że w stanie złożonym (do przechowywania) mogłaby to być paczuszka (dla pól 1x1m) 2x1x0.4m albo 1x1x0.7m, czyli prawie metr sześcienny! Waga w granicach kilkunastu kilo. Niby nic, ale proszę mim wierzyć, przy takich paczkach waga powyżej 2-4 kilo staje się prawdziwym problemem.

Krotko mówiąc: jestem za widowiskową atrakcja z upominkami dla uczestników zamiast konkursu; ktoś doświadczony wcześniej przygotowuje schemat rozgrywki; na rzutnik idzie ta sama gra ukazująca w perspektywie sytuację na szachownicy, bez jakichkolwiek animowanych pojedynków, żeby nie rozpraszały uwagi widzów; czytelne zapowiedzi prowadzących, aby można było łatwo się połapać, gdzie kto jest. O szachownicy następnym razem.

Na koniec Chess Titans:
vista_chess_titans_6.jpg

vista_chess_titans_5.jpg

vista_chess_titans_3.jpg

vista_chess_titans_2.jpg

Obrazek
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Think DIFFERENT! Be DIFFERENT! Otaking IS NOT a crime!
K1-photo || Zdjęcia ślubne Zakopane, Podhale, Kraków
K.1
Administrator

Nowy postprzez DreaM HunteR 13 maja 2009, o 19:25

Rushi napisał(a):można by ustawić szachownicę na środku sali (lub przy jej dłuższej ścianie), a widzowie mogliby stać dookoła, jak np. podczas Cat Fight czy walk Sumo na ostatnim Ecchiconie, wtedy większa ilość osób mogłaby widzieć, co się dzieje na szachownicy; oczywiście trzeba by wydzielić drogę dojścia dla wchodzących cosplayerów oraz organizatorów;
Nie zgodzę się z tym, że większa ilośc osob mogłaby coś widzieć, bo by nic nie widziała stoją na poziomie planszy. Może lepiej ustawić ławki w obwód kwadratu i na tych ławkach postawić krzesła, na których mogliby siedzieć ludzie a w środku umieścić planszę, bo raczej na trybuny szans nie ma :P
Oglądanie cosplay chessów z poziomu planszy byłoby nudne. Ustaw 32 osoby na planszy, po chwili gry nie będziesz widział co się dzieje na środku bądź na drugim końcu.s
Moje wytłumaczenie eliminuje więc też Twój punkt b), tj. sala widowiskowa w domu kultury.
Widzowie muszą widzieć planszę z góry, by było to dla nich interesujące. Zauważ, że jak są wycieczki tylko osoby, które słyszą wyraźnie co mówi przewodnik, słuchają go. Reszta odchodzi od grupy, nudzi się, rozgląda, zaczyna rozmawiać z inną osobą.

Rushi napisał(a):2) Strefa gry:
- szachownica 8x8 pól, za nią stolik dla dwóch graczy, dwóch prowadzących;
Zainspirowałabym się wyglądem szachów w Tsubasie, gdzie dwie osoby prowadzące siedziałyby na podwyższeniu, by mieć widok na planszę, na jakiś ozdobionych krzesłach (można chociażby szmatę zarzucić i już jest coś)

Osobiście mam spory dystans do cosplay chess. Nie wiem czy jako pionek na planszy nie nudziłabym się.

Jeszcze jedna zasada - postaci choć trochę bitewne, bo wyobrażasz sobie Sakurę z Tsubasy RC albo Kotori z X'a, która kogoś pokonuje?
"Wszyscy są wspaniali, kiedy są jedną nogą po drugiej stronie."
DreaM HunteR

Nowy postprzez DreaM HunteR 13 maja 2009, o 19:33

EDIT: CC nie może być konkursem. Ma być po prostu zabawą. Z tym, że nie wiem czy będzie zabawą dla widzów. Dobrym pomysłem jest ktoś, kto by komentował przebieg, rzucając jakieś żarciki, które najlepiej, by wiązałby się z postaciami, jakie w danej chwili robią "zbicie" na środku planszy na przykład.
"Wszyscy są wspaniali, kiedy są jedną nogą po drugiej stronie."
DreaM HunteR

Nowy postprzez Mary 24 maja 2009, o 16:19

DreaM HunteR napisał(a):Nie zgodzę się z tym, że większa ilośc osob mogłaby coś widzieć, bo by nic nie widziała stoją na poziomie planszy. Może lepiej ustawić ławki w obwód kwadratu i na tych ławkach postawić krzesła, na których mogliby siedzieć ludzie a w środku umieścić planszę, bo raczej na trybuny szans nie ma :P

O nie, nie , nie... Żadnych pseudo trybun z krzeseł. Przynajmniej ja nie zamierzam brać odpowiedzialności, ze ewentualnych poszkodowanych. Nawet scena z ławek na cosplay sprawdza się bardzo średnio i jest dość ryzykowna, a co dopiero, gdyby na ławkach jeszcze krzesła poustawiać. Trybuny faktycznie byłyby najlepszym rozwiązaniem (hmm... z tego co się orientuję to budynek NATconu ma mieć salę z trybunami). Jak rozwiązać to w przypadku zwykłej sali nie bardzo mam w tej chwili pomysł. Podwyższenie raczej średnio się sprawdzi, to już chyba lepiej, żeby szachownica była na tym samym poziomie co widzowie i tylko zatroszczyć się o to, żeby w około było trochę przestrzeni, co pozwoli większej ilości osób obejrzeć atrakcję. Można również np. trzy pierwsze "rzędy" zmusić do tego, żeby ludzie siedzieli (nie na ziemi, co by nie stresować za bardzo cosplayerek w krótszych wdziankach, ale na krzesłach), dwa kolejne stoją, dzięki czemu w zasadzie 5 rzędów może obserwować szachownicę, a to wbrew pozorom już dość sporo osób (bo nawet jeśli pola miałyby 50x50 cm, co moim zdaniem jest za mało, to mamy szachownice 4x4 m. Weźmy od tego przynajmniej półtora m oddechu z każdej strony i ludzie ustawiają się po kwadracie 7x7 m, z czego można wyliczyć, że w jednym rzędzie dookoła planszy zmieściłoby się +- 50 osób).

DreaM HunteR napisał(a):Oglądanie cosplay chessów z poziomu planszy byłoby nudne. Ustaw 32 osoby na planszy, po chwili gry nie będziesz widział co się dzieje na środku bądź na drugim końcu.s

Dlatego bardzo przydatną rzeczą byłby rzutnik zawieszony ponad tłumem, na którym można byłoby obserwować tok gry. A na samą bitwę i tak cospalyerzy muszą zejść z planszy, dzięki czemu odsłaniają osoby, na których w danym momencie ma być skupiona uwaga. Problemem może być jedynie gdzie mieliby oni schodzić, gdyby widzowie stali dookoła (wyłączyć jeden bok dla cosplayerow? ten nad którym wisiałby rzutnik?).

DreaM HunteR napisał(a):Osobiście mam spory dystans do cosplay chess. Nie wiem czy jako pionek na planszy nie nudziłabym się.

I tu ci przyznam trochę racji. Aczkolwiek zakładając, że partia byłaby z góry ustawiona i nie byłoby przeciągnięć w oczekiwaniu na kolejny ruch, myślę, że nie powinno być nudno. Pionkami tez można całkiem nieźle zagrać.

DreaM HunteR napisał(a):Jeszcze jedna zasada - postaci choć trochę bitewne, bo wyobrażasz sobie Sakurę z Tsubasy RC albo Kotori z X'a, która kogoś pokonuje?

No jasne! A czemu by słodka Sakurcia nie miałaby komuś "z kicka" przywalić zapewniając tym samym uciechę i ślinotok połowie sali? :P
Mary
Administrator

Nowy postprzez Rushi 3 cze 2009, o 21:56

Taka luźna myśl do zapamiętania co do przyjmowania zgłoszeń na szachy:
Gdybyśmy mieli nadmiar chętnych, należałoby zrobić listę osób rezerwowych, gdyby nam się jakiś przyjęty uczestnik miał wykruszyć. Przy czym najlepiej do takiej listy dobierać tych, którzy jednocześnie zamierzają wyjść ze swoim strojem na zwykły cosplay.
Żeby nie było sytuacji, gdzie cosplayer dostaje się na rezerwowego, przywozi uciążliwy w transporcie strój i dowiaduje się, że nie wystąpi, bo nie zwolniło się miejsce.
Rushi

Nowy postprzez Drakar 2 lip 2009, o 20:25

Jako przypadkowy random ogarnęła mnie przelotna myśl - a może zamiast szachów Shogi? Jeśli jakaś lubiana postać zejdzie szybko z rąk randoma przebranego za jakąś Sakurę z przypadkowego Sweet Shoujo Serie zgodnie z regułami Shogi można ją potem przywrócić do gry :D
Drakar

Nowy postprzez groszek16 3 wrz 2009, o 16:28

swoja droga czemu by nie zrobic cc ten sposob ze cosplayerzy beda kucac a po wykonaniu jakiegos ruchu dany cosplayer bedzie robil swoj ruch ? i trzeba tez zabrac szachownice zwykla.... zeby kontrolerzy widzieli dokladna sytuacje na polu ^^

i mozna zrobic tez tematyczne cc np naruto vs bleach itp
groszek16

Powrót do Atrakcje konwentowe