Hinomaru i MiOhi

Forum fanów, którzy chcą i robią lepiej :)

Przejdź do zawartości

Czysty sleep - marchewką, czy kijem?

Dotyczy organizacji sleep roomów.

Czysty sleep - marchewką, czy kijem?

Nowy postprzez K.1 16 lut 2010, o 00:47

Na Love (13-13.II.2010, Wrocław) Raziel poprowadził panel o kulturze na konwentach i jedną z poruszanych była kwestia utrzymania czystości w sleepach. Padła wtedy po raz kolejny propozycja, aby sleepy grupowe były rezerwowane z równoczesnym wskazaniem "Głowy sleepu" - osoby odpowiedzialnej za salę. Taki "Head" miałby pilnować czystości sali i, w razie potrzeby, przywoływać kolegów/koleżanki do porządku. Mary zamierza zająć się sleepami na tegorocznym Magni i myślała o wprowadzeniu podobnego systemu, więc byłaby od razu okazja do przetestowania go.

Pytanie brzmi, jak ludzi do tego zmusić, lub zachęcić? Padła propozycja "marchewki" - czysty sleep = zniżka, lub gadżety itp. Była propozycja "kija - rezerwacja sleepa grupowego wiązałaby się z wpłatą niewielkiej kaucji (przykładowo 30zł od 15 osób), która byłaby zwracana, jeśli w chwili opuszczenia sali przez zajmującą ją grupę nie byłaby ona brudna i zdewastowana. W przeciwnym wypadku kaucja nie byłaby zwracana i poszłaby na pokrycie kosztów sprzątania i naprawienia drobnych zniszczeń (za bardziej znaczące i widoczne zniszczenia wciąż materialnie powinien odpowiadać sprawca, żeby ludzie nie pomyśleli, że za dwuzłotową składkę mogą zrobić w sali pogrom). Trzecia opcja zakłada wykorzystanie obydwu systemów - kaucja na wypadek burdelu, zwrot kaucji + bonusy za utrzymanie czystości.

Na panelu podsumowującym też została poruszona kwestia czystości i Mikos powiedziała, że osobiście woli zachęcać, niż zmuszać. Może na tegorocznym Magni zorganizuje konkurs na najczystszy sleep.

Sprawa jest o tyle ciekawa, że o ile konwentowicze potrafią usyfić korytarze, toalety, łazienki i prysznice, to nie mają litości nawet do sal, w których wiele czasu spędzają za swoimi znajomymi. Niektórzy potrafią tak "narobić pod siebie", że nie dziwi brud w innych miejscach, a to przecież przeszkadza wielu innym uczestnikom imprezy. Myślę, że trochę mniej bierności, odwaga, by zwrócić komuś uwagę albo powiadomienie helpera/ orga mogłoby wiele zdziałać.

Od czegoś trzeba zacząć i może to być pilnowanie porządku "we własnym mieszkaniu" na konwencie. A zatem, zmuszać, czy zachęcać i w jaki sposób?
Think DIFFERENT! Be DIFFERENT! Otaking IS NOT a crime!
K1-photo || Zdjęcia ślubne Zakopane, Podhale, Kraków
K.1
Administrator

Re: Czysty sleep - marchewką, czy kijem?

Nowy postprzez Xellos 17 lut 2010, o 11:34

Według mnie nagradzanie za utrzymanie porządku na sleep roomie mija się z celem. Po co dawać gadżety, czy inne dobra mangowe za coś, co uczestnicy sami powinni dopilnować? Nieraz widziałem jak wyrzucali papierki po batonach, czy chipsach tuż obok kosza, a gdy zwracałem uwagę, to czasami się zdarzało, że przepraszali i wrzucali, ale zazwyczaj słyszałem jedno i to samo: "helperzy/orgowie posprzątają". Nagradzana powinna być tylko praca, w którą człowiek włożył wysiłek (jak my, pomagający przy organizacji przed, w trakcie i po (tu właśnie wchodzi sprzątanie) konwencie), bądź przyniósł na con coś, co się może przydać (np telewizor, konsolę itp, narażając się na to, że ktoś może ją zniszczyć, bądź trafi na maniakalnych graczy, którzy sprawią, że przez ten jeden con wydoli więcej, niż przez cały miesiąc grania). Według mnie, jak raz się przyzwyczają do otrzymywania czegoś za utrzymywanie czystości, to potem zawsze będą o coś prosić na zasadzie "No, ale na Magni to dawaliście", więc jak już, to kaucja jest najlepszym rozwiązaniem.
Xellos

Nowy postprzez LollaSet 26 lut 2010, o 19:23

To ja się może wypowiem, uważam, że faktycznie może konwentowicze trochę przesadzają z brudzeniem, ale co do tekstu
Xellos napisał(a):helperzy/orgowie posprzątają"

to powiem tylko tyle, ze to przecież niejako ich obowiązek, nie? Za to z tego co wiem helperzy wchodza za darmo na konwent itp., np. na ostatnim moim konwencie, helperzy nic, przynajmniej na ''moim korytarzu'' nie robili. Worek na śmieci był tak zapełniony, że smieci były obok, ale lezał jeden i ten sam do konca konwentu ;x Nawet jeśli konwentowicze mają utrzymac porządek to w jaki sposób, może mają chodzic i zacząć wyrzucać worki na śmieci?

Wiem, że to już stary temat, i widzę ze nie ma dopłat za sleepa ani (przynajmniej na razie) zadnych info o nagradzaniu za porządek czy coś ;) ale to dobrze, moim zdaniem fakt, że można sobie wynająć sleepa dla siebie i znajomych (tak by potem nie spac na korytarzu) już jest w miare dobry ^_^ i dla konwentowiczów i dla orgów (bo jest os. odpowiedzialna za niego xD)
LollaSet

Nowy postprzez Natan 27 lut 2010, o 00:40

Wiesz Lolla, helperzy wchodzą za darmo ale pracują 3 dni i to w cale nie jest łatwa praca. Omija ich sporo atrakcji, przychodzą pracować już w piątek. A te 30 złotych które oszczędzą to 4-5 godzin roznoszenia ulotek. Tyle że oni na te 30 złotych pracują 3 dni. A wierz mi że roznoszenie ulotek jest znacznie przyjemniejsze niż np. sprzątanie resztek jedzenia po sleep roomach.
Natan

Nowy postprzez Abarai 27 lut 2010, o 10:03

Jestem za kijem i wiekszymi smietnikami.
Czesto bywa tak , ze ze smietników sie wylewa i wtedy jest problem :(

To nie jest wielki problem utrzymać czystość , nie musi być przeciez odpicowane na glans. Wazne , zeby nie było papierków itd. więc nie ma sensu nagradzać tego, co kulturalny człowiek powinien sam zrobić .
To nie jest wielki wysiłek, nikt nie każe sleepowiczom czyścić na mokro wszystkich kątów i froterować. Tylko takie podstawowe tzw. ogarnięcie (wyrzucenie papierków, butelek).
Takie rzeczy powinno sie robić na bieżąco, a nie , że papierki po zupce chińskiej lezą od sniadania w sobotę do obiadu w niedziele :/
Abarai

Powrót do Sleep roomy